Inspiration
Få inspiration från grymma företagare som gått utbildningen tidigare


Lilla kvarnens trädgård
Hanna och Matilda är entreprenörerna bakom företaget Lilla Kvarnens Trädgård som ligger mellan Skövde och Mariestad. De ska driva en snittblomsodling samt trädgårdsbutik i en lada som ligger på Hannas familjegård. Matilda är nyinflyttad och bor utanför Mariestad, på en liten gård där hon ska odla perenner som kommer säljas i gårdsbutiken.
De träffades när de skolade om sig till trädgårdsmästare vid Göteborgs Universitet på Dacapo i Mariestad. Hanna har en bakgrund som förskollärare och Matilda har tidigare jobbat som ljudtekniker och med evenemang.
Båda kände att dom ville skapa något nytt, något eget där man lever med säsongerna och odlar. Att bidra med något nytt i trädgårdsvärlden och driva en annan typ av verksamhet än den vanliga handelsträdgården som finns idag, var deras grundtanke.
Vi ville också gå tillbaka till den ännu äldre formen av handelsträdgård där trädgårdsmästarna odlade själva, både snittblommor och perenna växter. Idén växte fram när vi satt och pratade om vad vi skulle göra efter utbildningen, vi båda drömde om att jobba nära hemmet och skapa som en speciell trädgårdsplats, en mötesplats för människor som är intresserade av gediget hantverk, både inom trädgård och annat som skapats lokalt, berättar entreprenörerna.
Att ha en gemensam plattform men varsitt företag, såg Matilda och Hanna som en styrka.
Att ha en gemensam plattform men varsitt företag, såg Matilda och Hanna som en styrka. Det började med en idé om snittblomsodling men under tidens gång insåg båda att deras olika intressen hade ett gemensamt mål. Det var då det blev tydligt för dem att de skulle odla snittblommor och perenner på varsitt håll men ha en gemensam plats i form av gårdsbutiken.
”Fördelen med att göra det här tillsammans är att när den ena börjar tvivla på sig själv så är den andra där och peppar, och tvärtom. Man är aldrig ensam. Men det är också viktigt att se det nästan som ett äktenskap, där kommunikation är viktigt, lika mycket som att acceptera varandras olikheter och se att det kan bidra till helheten. Vi har valt att ha varsitt företag just för att kunna vara fria att göra saker utöver Lilla Kvarnens Trädgård, men att vi kommer överens om hur vinsten ska delas ut.”
Matildas egenodlade perenner ska säljas i kruka direkt till privatkund eller andra handelsträdgårdar. Snittblommorna säljs som sjlävplock, som bukett eller som arrangemang till olika tillställningar. I deras gårdsbutik ska de sälja utvalda trädgårdsredskap som är svåra att få tag på annars. Att samarbeta med andra duktiga lokala hantverkare är också något som planeras i framtiden, där de även vill sälja deras produkter i gårdsbutiken. Men fokuset ska ligga främst på trädgård, odling och uteliv. Planer för kurser i bukett och kransbinderi, i odling och förökning finns också med i affärsplanen.
När det kommer till marknadsföring så kommer det ske främst på sociala medier och på andra digitala plattformar. Då de även tror att äldre, trädgårdsintresserade skulle vilja komma på besök kommer de även rikta sig till trädgårdsföreningar och trädgårdstidningar.
Snittblommorna säljs som sjlävplock, som bukett eller som arrangemang till olika tillställningar.
Den grafiska profilen är något som många lägger ner mycket tid på som företagare och Matilda och Hanna vill ha känslan drömskt, mysigt och varmt. De vill att besökaren ska hamna i annan värld när de kommer till Lilla Kvarnens Trädgård.
– Vi vill också att de upplever att ”här finns det riktiga trädgårdsmästare som vet vad de snackar om och har riktig erfarenhet och kan hantverket”. Vi vill att känslan och ett annat typ av konstnärligt uttryck ska dra folk till oss. Blommorna, kunskapen och att leva med säsongerna är utgångspunkterna, säger Hanna.
Matilda har tidigare erfarenhet av att av att använda sig av olika design- och redigeringsprogram och skapade loggan utifrån en bild i sitt huvud. Hon är också i full färd med att bygga en hemsida för Lilla Kvarnens Trädgård.
När det gäller utbildningen i projektet Green innovation så har den varit till stor hjälp för deras affärsidé, kunskap om kunder och när det kommer till marknadsföring. Ett exempel är hur man ska tänka kring sin kund, vem kunden är och hur kunden uppfattar ens koncept.
– Vi kommer kunna använda teknikerna vi lärde oss i många år framöver! Även om idéerna utvecklas så är det jätteskönt att ha de grundkunskaperna.
I maj är det dags för öppning av gårdsbutiken
I maj är det dags för öppning av gårdsbutiken, men de kommer skynda långsamt. Den stora öppningen får vänta och under tiden som de smygöppnar för allmänheten, kommer de även att marknadsföra sig så att mängden kunder stadigt ökar.
”Vi tror att en långsam öppning är det bästa för oss, då kan vi lära känna kunderna, se vad vi behöver ändra på, utveckla och kunna se brister utan att det blir förödande för verksamheten. Vi tror att en långsam öppning är en hälsosam öppning, berättar dom båda.”


Naturkraft Tumleberg
I Tumleberg hittar man en liten bygd med stora ambitioner. I Bygdegårdsföreningen samlar man entusiastiska invånare som vill få ett levande Tumleberg, en levande landsbygd och en bygdegård full av liv och rörelse. Att det är möjligt hänger ihop med en positiv befolkningsutveckling och ambitionerna hos de som bor i området.
”Ingen driver Tumlebergs frågor som Tumlebergsborna – det är ett faktum som ger många möjligheter!”
Ingen driver Tumlebergs frågor som Tumlebergsborna – det är ett faktum som ger många möjligheter! Det händer inte av sig själv, men det händer när vi jobbar ihop. Vi vill att man ska kunna utvecklas som person, som familj eller som företag på landsbygden, med moderna krav på samhället, berättar Anders, en av eldsjälarna som startade igång projektet Naturkraft Tumleberg.
Det hela började när Anders var ute på promenad med en vän. De upptäckte att mossen är en fantastiskt plats i Tumleberg. En bortglömd plats där vandringslederna behövde fräschas upp och bli mer tillgängliga. Det var ett utmärkt tillfälle att ”gräva där man står” och en chans att få Tumleberg att växa som besöksmål. Där och då växte idén fram till Naturkraft Tumleberg, som idag drivs av bygdegårdsföreningen.

För att skapa attraktiva miljöer att bo och arbeta i, jobbar de på flera plan samtidigt. De kan dra nytta av trenden med cykelturismen, simple living och vandrings intresset som ökat stort i och med Covid-19. Föreningsstyrelsen hjälper till med samordning av aktiviteter som pågår eller planeras av de som bor i området.
De arbetar även med att skapa förutsättningar för projekt som behövs för att nå föreningens mål. Det gäller både det som händer på och omkring Hjortemossen, i bygdegården och i deras område generellt. I det skede de befinner sig i just nu arbetar de med att göra olika aktiviteter tillsammans. De har olika former av möten för att fånga intresse och de ska börja intervjua lokala företag för att se hur de ser på platsutveckling av Tumleberg.

Målet är bland annat är att sätta Tumleberg på kartan som besöksmål. Huvudfokus just nu i projektet är cykling på grusvägar och småvägar, men också mountainbike-cykling i skogen. Naturkraft Tumleberg har ett gott förhållande till Vara kommun, de får föreningsstöd och kommunens arbetsmarknadsenhet. De för också samtal med Västra Götalandsregionen kring platsutveckling.
”Målet är bland annat är att sätta Tumleberg på kartan som besöksmål”
Idag driver de ett projekt med stöd från Leader Nordvästra Skaraborg kring utveckling av besöksmål och besöksnäring.
Vi ser att vi inte är ensamma! Det finns många föreningar som driver lokal utveckling och förvaltar samt utvecklar verksamheter i olika bygdegårdar. Många vårdar och utvecklar naturresurser och kulturarv som i sin tur ökar möjligheten att bo och verka på sina respektive platser. Tillsammans skapar vi förutsättningar för en modern landsbygd där landsbygdens människor kan samverka med såväl privata som offentliga aktörer! säger Anders.
Under 2020, året då Covid-19 slog till, har en del av verksamheten tagit paus. De har utvecklat och gjort corona-säkra tipspromenader, och julpromenaden blev en stor succe som lockade över 400 personer. Även naturen på Hjortemossen har dragit mycket besökare, då människor är ute på ett helt annat sätt idag än innan Covid-19.
Framöver ska de olika byggstenarna i Naturkraft Tumleberg utvecklas. Några exempel är “gravel bike cykling”, “Mat på mossen”, mindfulness i naturen samt övernattning och olika samarbeten med företag.

Carolines Bi & Skafferi
I samhället Mölltorp strax utanför Karlsborg, hittar vi Carolines Bi & Skafferi, som drivs av livsstilsentreprenören Caroline. Här erbjuder hon närodlat och lokalproducerat mathantverk, där hon själv odlar råvarorna eller plockar hem från närliggande skogar och trädgårdar. Caroline har även en biodling där hon säljer andelar i bikuporna och kunden får sedan motsvarande del i honung. Kunden får även chansen att följa sin bikupa under årets olika händelser och se hur biodling går till genom en gemensam facebook-grupp.
Intresset för odling, frukt och bär har alltid funnits och i familjens skafferi staplas syltburkarna på hög och frysen är alltid välfylld med bär. I flera år har Caroline plockat bär och frukt samt kokat sylt och saft till familjen. Att produkterna innehåller fina råvaror och så lite tillsatser som möjligt är viktigt för Caroline.
När Caroline började med honung insåg hon att det fanns ett stort intresse och överskottet såldes snabbt. Hemkokt sylt som gavs bort till vänner blev alltid väldigt uppskattat som present. Hon insåg också att det är många som inte har tid eller viljan att koka sin egna sylt, men älskar att äta närodlat utan onödiga tillsatser. Här såg Caroline ett behov!
Tankarna snurrade och hon funderade mycket på vad hon skulle kunna tillverka för produkter och göra med sitt stora intresse. Eftersom jag ville producera livsmedel och kunna marknadsföra mig ordentligt så var det inte aktuellt med en hobbyverksamhet, utan då behövde jag starta ett riktigt företag, berättar Caroline. Till slut valde hon att ta steget och starta eget.

Caroline säljer sina produkter dels via REKO-ring men även genom sin egen hemsida, där kunderna i lugn och ro kan beställa vad dom vill ha. Hon erbjuder både att man kan komma förbi och hämta sina produkter, eller så kör hon ut beställningen till kunden.
Caroline har jobbat fram en grafisk profil som är enkel och igenkännande för kunden
När det kommer till marknadsföring blir det mest genom sociala medier. Här har Caroline jobbat fram en grafisk profil, som är enkel och igenkännande för kunden. Det är viktigt att Carolines Bi & Skafferis grafiska profil känns enhetlig och snygg tycker Caroline, som använder ett fåtal typsnitt och ett standardutseende för etiketter för att skapa igenkänning. ”Står det ett gäng produkter på en hylla ska man enkelt se att de är från mitt företag och snabbt kunna känna igen utseendet på etiketterna oavsett vilken produkt det är”, menar Caroline.
När logotypen skulle tas fram så skulle det vara stilrent och något som funkar i alla former
När logotypen skulle tas fram så skulle det vara stilrent och något som funkar i alla former. Sen ville hon endast jobba med en färg så kostnaderna kunde hållas nere när man till exempel måste trycka loggan på kläder eller beställa stämplar.
Hon tog kontakt med en formgivare och tillsammans bollade de idéer under några veckor. Många förslag på logotyper blev det och tillslut hittade dom rätt!
Caroline älskar form och färg och att få fram en helhet
Caroline älskar form och färg och att få fram en helhet. Hon hade börjat med etiketterna långt innan hon visste om hon skulle starta företag eller inte. Hon började testa på olika presenter hon gav bort, där hon skrev ut etiketterna till de hemkokta produkterna och lekte vidare med idén hur det skulle kunna se ut med ett större sortiment. Hon testade med färger och mönster för att särskilja produkterna baserat på vilken råvara de var tillverkade av. Redan i denna processen så landade hon i hur etiketterna skulle se ut, även om det har blivit en del justeringar. Exempelvis byte av typsnitt och större plats för text. Just färg är viktigt för Caroline, det ska vara färgglatt och hon vill känna sig nöjd både med innehållet och det visuella när man tittar på burken.
Idag skrivs det ut etiketter på en vanlig skrivare, på etikettark. På grund av mängden olika produkter och varianter så är det svårt att göra på något annat sätt.
Caroline vill att kunden ska uppleva hennes produkter som äkta, genuina och att de är skapade med kärlek. Det finns passion och glädje i hennes burkar och det vill hon förmedla, både genom det smakfulla innehållet och det visuella intrycket.


Tivedens Byggnadsvård
Mitt i den djupa, vackra skogen i Tiveden så hittar vi två drivna entreprenörer som brinner för byggnadsvård och hållbarhet.
Erik och Erica träffades på Göteborgs Universitets Bygghantverksprogram i Mariestad och driver ett företag tillsammans där de jobbar med trä, murning, lera och färg. De jobbar mestadels med traditionella metoder, inom byggnadsvård och utgår från Tiveden.
Utöver företaget jobbar Erica som mäklare och Erik extraknäcker genom att göra skorstens- och kamininstallationer.
Tidigare har Erik jobbat som konventionell hantverkare innan han började studera bygghantverk med inriktning trä. Han har även studerat murning samt kalk- och lerputsning. Erica har läst flertal hantverkskurser under årens lopp och efter att ha jobbat som mäklare i Borås, sökte hon sig till Mariestad och utbildningen som Erik då gått på i ett år. Efter två år på trälinjen läste hon kulturmåleri i ytterligare ett år.
Deras affärsidé går ut på att erbjuda lösningar för de flesta byggnadsvårdsbehov, så väl som nybyggnationer med traditionella metoder.
Under hösten har det främst handlat om att bygga lerbadrum, utan konventionella tätskikt. Andra exempel på vad vi gör är pappspänning, syllagningar, fönsterrenovering, målning med slamfärg, äggoljetempera, limfärg och linoljefärg. Lägga massiva trägolv, renovera tak och/eller lägga pärt/stickspåntak, putsning och enklare murning, samt diverse trälagningar och timmerarbeten. Så klart jobbar vi också med rådgivning kring åtgärder och arbeten som kunden önskar eller behöver göra, berättar Erica.
Tanken har alltid funnits där, att de skulle jobba med traditionellt hantverk
Tanken har alltid funnits där, att de skulle jobba med traditionellt hantverk. När dom gick utbildningen i Green Innovation var deras orginalidé att sälja äldre timmerstommar för att erbjuda den som vill uppföra ett hus möjligheten att göra det med redan existerande stommar och material.
När det kommer till marknadsföring jobbar de med sociala medier. De har även en enkel hemsida och Google my business men främst får de nya kunder utifrån rekommendationer och kollegor som skickar uppdrag vidare eller ber dem att komma och hjälpa till.
Båda brinner för det gamla, att förädla och ta till vara på det tradionella hantverket
Båda är fascinerade av det gamla, och de brinner för att förädla och ta till vara på det traditionella hantverket. Det är viktigt för dem att fokuset ligger på miljön och människan.

Vår passion är dels bevarandet av det gamla men även den stora miljömässiga vinsten som traditionellt hantverk bär med sig. Vi vill inte vara en del av den industri vars produktion och konsumtion förgiftar och belastar miljön.

Ett hus ska vara som en kompost med byggnadsdelar som är nedbrytbara och giftfria
Ett hus ska vara som en kompost: byggnadsdelarna ska vara nedbrytbara och giftfria. Detta för att de, när de är uttjänta, ska kunna återföras till naturen utan problem. Att bygga, renovera och dekorera ett hem ska vara snällt för både miljön och människan.
Att starta eget var egentligen det enda alternativet för att få jobba med det de gör, då det är ont om byggnadsvårdsfirmor som har anställda. Man är oftast sin egen i den här branschen. Att vara egenföretagare innebär även att de kan styra mer över sin arbetstid än om de skulle vara anställda. De driver idag en mindre skogsfastighet och har tre stycken brukshästar som de vill kunna lägga mer tid på, utöver arbetet.
När det kommer till utveckling och ideér så finns det redan lite planer.
Vi har planer på att bygga några små enkla stugor vid en av våra sjöar, för att kunna jobba lite med uthyrning också. Därtill har vi pratat om att vi sitter på en fin och bra plats för att hålla eller anordna kurser, så det är också något som framtiden kanske innehåller.
Det är viktigt med samarbete och med nätverk som egenföretagare
Det är alltid viktigt med samarbete och med nätverk som egenföretagare. Erik har jobbat en del med Byggnadsvård Sjuhärad som är en grupp duktiga hantverkare som är verksamma i Sjuhärad. De är också medlemmar i Byggnadsvård Nerike som jobbar för att samla alla byggnadsvårdsföretag i landskapet. Genom dem finns Tivedens Byggnadsvård också med i Byggnadsvårds Företagens register.
Instagram: @tivedensbyggnadsvard
Facebook: https://www.facebook.com/tivedensbyggnadsvard
Telefon: Erik 0768045651

Bussahagen Grönsaker
På en liten enskild gård, nära sjön Viken bor Vasilika Schnitzer och Valeri Schöll som beskriver sig själva som “två glada amatörer som bor i Töreboda kommun.” Här odlar de grönsaker till självförsörjning med målet att även försörja deras närområde med färska ekologiska grönsaker.
Båda kommer från Tyskland och har bott i Sverige i åtta år. Vasilika har en enskild firma och jobbar som översättare medan Valeri är utbildad kock och har jobbat på Norrqvarn Hotell & Konferens de senaste åren.
På gården arbetar de med ett brinnande och genuint intresse för miljöskydd och återvinning. “När vi växte upp i Tyskland trodde vi att det räcker med att sortera sitt avfall, inte slänga skräp i skogen och köpa ägg från frigående höns för att rädda framtiden”. Men med åldern menar Vasilika och Valeri att de blev alltmer medvetna om mänskligheten, planetens krissituation och deras egna ansvar. Det behövdes göras mer.
Vi hade resurser och förmågan för att försöka göra mer, dessutom var det mycket viktigt för oss att leva ett sunt liv, vilket skulle bygga på näringsrik, hälsosam mat. Vi fattade beslutet att skaffa oss grundläggande kunskaper inom grönsaksodling, med hopp att bli självförsörjande på grönsaker året runt.
Efter att de hade lyckats med målet att bli självförsörjande på grönsaker året runt insåg de att odling i så stor omfattning var för tidskrävande för att drivas parallellt med heltidsjobb. Deras passion för odling växte sig starkare och tog till slut över intresset för deras nuvarande jobb. Paret ville försörja sig på det som gav dom glädje och dessutom gjorde nytta för andra.
De beskriver sitt erbjudande till kunden “livskvalité i en grönsakskasse” och i dagsläget säljer de ett brett sortiment av frilandsgrönsaker som de odlar och skördar för hand. För att nå ut till sina kunder använder de sig främst av Facebook och REKO-ring som försäljningskanaler. De säljer direkt till privatpersoner, men även till lokala gårdsbutiker och restauranger.
”Ett hållbart företag är ett företag som förstår att det finns ett samspel mellan miljö, människor och ekonomi där helhetens framgång är beroende av varandra …”
Hållbarhet är viktigt för Vasilika och Valeri, de anser att oavsett vad man gör hållbart, är det viktigt att man gör det.
“Ett hållbart företag är ett företag som förstår att det finns ett samspel mellan miljö, människor och ekonomi där helhetens framgång är beroende av varandra dels välmående – och som gör sitt bästa för att skapa en positiv påverkan på alla pusselbitar. Den världen vi vill leva i är en värld där människor lever ett hälsosamt och meningsfullt liv utan att utnyttja vare sig naturen, djur eller varandra. Vi kan inte bara vänta på att någon annan skapar en sådan värld för oss” förklarar de.
För att jobba hållbart fokuserar de på att bygga upp jordens bördighet genom de odlingsmetoder de använder och de satsar på samarbete med lokala företagare. Genom att skapa ett lokalt producerat alternativ till mat där det inte förekommer omänskliga arbetsförhållanden, hoppas de kunna bli en motvikt som förmår att visa att hållbarhet kan vara lönsam för alla.

Bussahagen grönsaker bygger upp sitt rykte genom “mun till mun” metoden. Vasilika och Valeri tror på att ha en öppen gård, då det är viktigt för dem att visa upp verkligheten och bygga förtroende och personliga relationer med sina kunder. Är man intresserad av odling, delar de gärna med sig mer djupgående av deras odlingsmetoder och vad som driver dem. De strävar alltid efter att deras förpackningar ska vara gjorda av återvunnet material och även något som de uppmuntrar sina kunder att återanvända. I den mån det inte är möjligt så ska förpackningarna i alla fall vara återvinningsbara. På deras Facebooksida kan man även hitta deras “Varför” och hur tankarna går kring hållbarhet. När det kommer till samarbeten är de alltid noga med att välja likasinnade företag.
Björkenäs Lantliv

Strax norr om Hjo ligger gårdsbutiken, Björkenäs Lantliv. Butiken drivs av Alexsandra sedan fem år tillbaka och verksamheten ligger på familjens egna gård. Här säljs produkter som de själva tycker om. De är noga med att det ska vara äkta, naturliga råvaror, precis som de vill att besöket hos dem ska kännas – äkta. Här kan man även få provsmaka produkterna och få fakta om dess ursprung och funktion.
Ladan som ligger med en fantastisk utsikt mot Vättern erbjuder produkter såsom smaksatt honung från Djäknegården, handstickade vantar och sockor, färsk lakrits från märket Haupt och deras alldeles egna äppelmust Hjo äppelmust som är väldigt populär och säljs bland annat via Reko-ring runt om i Skaraborg. Butiken är säsongsbunden, men de håller öppet året om. Under lågsäsong och i Corona tider finns inga ordinarie öppettider, utan man får boka en tid att komma förbi butiken. Då får man kika och handla i lugn och ro, alldeles själv.
Alexsandra driver butiken vid sidan av sin heltidstjänst som lärare, och även hennes man hjälper till när det behövs. För 10 år sedan flyttade de ut till landet, strax utanför sommarstaden Hjo. Med en tom lada på deras mark började tankarna rulla på vad de ville göra där och det var då Björkenäs Lantliv växte fram.
Första produkten vi ville ha i gårdsbutiken, och som fortfarande är grunden till verksamheten, var smaksatt honung.


”Första produkten som vi ville ha i gårdsbutiken, och som fortfarande är grunden till verksamheten, var smaksatt honung. Idag har vi 15 olika sorter för alla tillfällen och erbjuder även honungsprovningar för både större och mindre grupper.”
Då Coronapandemin har förhindrat honungsprovningar, håller de nu på att utveckla digitala provningar. Då får kunden komma och hämta upp sina provburkar för att sedan ha den gemensamma provningen digitalt.
Utbildningen i Green Innovation kom lägligt, då Björkenäs Lantliv fyllde fem år och de var nyfikna på hur de kunde vidareutveckla sin verksamhet.
”Jag har fått otroligt mycket tips och idéer på hur jag kan vidareutveckla mitt företag och även fått massa feedback på vad jag redan gör bra som jag kan lyfta fram och visa upp”, säger Alexandra.
Den största utmaningen med att driva företag är att få tiden att räcka till och det är marknadsföringen som tar mest tid.
”Att göra inlägg på sociala kanaler eller jobba med hemsidan tar så oerhört mycket tid och det är det som genererar flest kunder. Samtidigt så är det också detta som är så roligt”, berättar Alexandra.
När Corona kom förra året, insåg hon att de, trots pandemin, skulle ha stora potential att utveckla företaget enormt mycket. På grund av att hennes heltidsjobb tog upp det mesta av tiden så var alla satsningar tyvärr inte möjliga. Men en produkt som gick otroligt bra denna julen var lakritskalendern inför advent, den sålde rekord!
Jag har fått otroligt mycket tips och idéer på hur jag kan vidareutveckla mitt företag …

Att just driva ett företag ute på landet ser Alexsandra som något positivt. Exempelvis att inte behöva passa tider som man hade behövt om man hade haft en lokal inne i stan.
”Det är många gånger ett besök i vår butik som är målet för kunden, kanske inte att handla utan att få komma ut och insupa atmosfären. Detta är det vi kommer att satsa på att lyfta fram i vår butik framöver. Själva mötet i butiken och upplevelsen att besöka oss.”
Alexandras tips till andra blivande entreprenörer är att våga satsa och be om hjälp. Det finns så mycket kompetent folk runt om som gärna hjälper till.