1.6 Fördjupning (Ej Obligatorisk)

Kontakta oss!

Vi svarar på dina funderingar så snart som möjligt.

Behöver du hjälp?

X
Kontakta oss
Besök vår Facebookgrupp
Teori
Material

TVÅ OLIKA FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Om man vill genomföra ett projekt eller vidareutveckla en idé kan man utgå från två olika förhållningssätt. Om vi gör en jämförelse med att baka skulle det kunna se ut såhär.

Förhållningssätt 1:

Du har bestämt att du skall baka en speciell chokladtårta som du har recept på (detta är din idé). Du går nu till affären och köper in alla ingredienser som behövs. Du bakar tårtan och resultatet blir förhoppningsvis en tårta som liknar den på bilden i receptboken.

Förhållningssätt 2:

Du vill baka något smarrigt och går direkt och kollar vilka ingredienser du har hemma.
Du hittar allt möjligt som kan passa till ett bakverk. Du skulle t ex kunna göra en gräddtårta, muffins eller kringlor. Du känner dig sugen på tårta och bestämmer dig för att baka en gräddtårta med jordgubbar.

Skillnaden mellan dessa två sätt är att du i förhållningssätt 1 behöver pengar för att kunna göra diverse inköp av ingredienser. Du behöver en plan (recept) eventuellt behöver du också specifik kunskap som du kanske måste införskaffa dig. I förhållningssätt 2 utgår du från vad du har. Vad har jag för ingredienser (resurser), vad kan jag redan idag (kompetens & erfarenhet) och vad gillar jag? Man gräver där man står och gör någonting bra utifrån det.

Möjlighetskartan bygger precis som förhållningssätt 2 på vad du har just nu som du kan utifrån. Fördelen med att analysera och använda sig av de tillgångar man har är att man kan sätta igång omedelbart (i bakexemplet kan du börja baka på en gång istället för att behöva gå och handla först). Du behöver inte kämpa för att skaffa fram speciella resurser som krävs.

Vill du ladda ner verktyget för att spara och använda igen vid ett senare skede så gör du det här:

Möjlighetskartan ifyllbar PDF